Fitnesstraining voor ruiters en amazones

Ruiterfitheid artikel van de maand

Vormspanning

Bij ruitertraining wordt er vaak gefocust op het symmetrisch zitten en soepel kunnen meebewegen met de bewegingen van het paard. Dat is terecht want het zijn belangrijke elementen voor een goede zit. Eerst moet een ruiter leren om de bewegingen van het paard te volgen. Maar het stopt vaak daar en dat is jammer want er valt veel winst te boeken door een goede vormspanning te hebben. Als je het paard goed kan volgen moet de ruiter leren de bewegingen van zijn paard te controleren. Het paard moet leren om de ruiter te volgen. Soms moet de ruiter de aanspanning in zijn lichaam gebruiken (niet in zijn armen!) om een paard er op te wijzen dat hij in een verkeerde richting zoekt.

 

Nut van Core stability bij het paard?
Vaak ligt de sleutel om je paard beter aan het lopen te krijgen of meer bergop te doen bewegen in de aanspanning van het paard. Een loper moet ook aan zijn stabiliteit werken om minder kracht verloren te laten gaan, gecoördineerder zijn benen te kunnen plaatsen en het risico op blessures te verminderen. Hetzelfde geldt voor een paard. Als het paard zijn core stability goed is, zal er minder energie verloren gaan waardoor hij meer energie over heeft om correct en mooi te kunnen lopen. Door het gecoördineerder lopen zullen er minder ongecontroleerde wringbewegingen zijn waardoor de kans op blessures ook enorm verminderd.

Na-apen
Je kan niet verwachten dat je paard zijn lijf correct aangespannen houdt als je zelf lekker los mee slingert met iedere beweging. Het paard aapt de ruiter na. Als de ruiter verkrampt zit, zal het paard verkrampt lopen. Een slappe ruiter, geeft een slap paard. Zit je als ruiter met een te holle rug zal het paard ook rapper zijn rug wegdrukken. Een ruiter moet dus leren ontspannen aangespannen te zitten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de ruiters die mooi aangespannen stil kunnen zitten vaak een paard hebben dat mooi stabiel en stil in de aanleuning de baan doorswingt.

Hoe dan?
Een goed aangespannen ruiter heeft een correct evenwicht tussen de verschillende spiergroepen, zowel naar kracht als lengte. Is je achterste spierketen te kort bijvoorbeeld zal je meer moeite hebben om je benen lang en stil te houden. Zijn je buikspieren niet sterk genoeg zal je moeite hebben om een paard dat zich lang wil maken te controleren vanuit je lichaam. Zijn je borstspieren verkort en/of sterker dan je rugspieren aan de andere kant zal je moeite hebben om je schouders achteruit te houden zonder je ontspannen aanspanning te breken enzoverder. Wat veel ruiters daarnaast vergeten is om ook de diepe spieren te trainen. Door die spieren correct te leren aanspannen verhoog je de druk in je buikholte (zoals een rugband steun geeft bij patiënten) en breng je het bindweefselnet op spanning waardoor de grotere spieren verfijnder kunnen werken. Daarnaast bespaart het u ook veel onnodige rugklachten.

Wil jij weten hoe het met jou fysieke paraatheid gesteld is of hoop je nog meer uit je paard te kunnen halen door ook aan jezelf te werken? Aarzel dan niet om eens de ruitertest te komen doen!

bel of stuur een sms naar 0495530635 of mail naar wouterdhoore31@gmail.com