Fitnesstraining voor ruiters en amazones

Wat betekent core stability

 

Core stability is een begrip dat in vrijwel alle sporten aanwezig is voor het optimaliseren van prestaties en het voorkomen van blessures. Het betekent letterlijk de vormspanning van de romp en bovenbenen. Bij ruiters komt het er op neer dat je leert om stabiel te zitten op een ontspannen doch aangespannen manier. Een ruiter moet onafhankelijk kunnen zitten. Hiervoor moet je niet alleen het ene deel van je lichaam onafhankelijk ten opzichte van het andere kunnen bewegen, maar ook over een goede spierspanning beschikken. Een ruiter moet een zekere basis aanspanning hebben zonder dat de bewegelijkheid of de ademhaling hierdoor belemmerd wordt. Het bijbrengen van controle en bewustwording van dit is een eerste uitgangspunt van de lessen.

 

Paarden die groot en krachtig bewegen kunnen bij balansverlies de ruiter uit positie trekken. Een ruiter moet dan voldoende buik- en rugspieren hebben om de balans te kunnen herstellen zonder aan de teugels te hoeven trekken. Daarom wordt er tijdens de lessen ook aandacht geschonken aan spierversterkende oefeningen. Een stevige spierkorset is ook nog steeds het beste middel tegen de meeste rugletsels.

 

Ook souplesse is belangrijk. Indien je bewegingsbeperkingen hebt in de gewrichten of te gespannen spieren kan je niet optimaal rijden. Een ruiter heeft op bepaalde belangrijke plaatsen voldoende souplesse nodig in de gewrichten. Ook de spieren moeten in goede staat zijn. Er zijn enkele spieren die bij ruiters rap de neiging hebben om te verkorten. Als die spieren niet voldoende gestretched en ontspannen worden kunnen allerlei klachten ontstaan. Spieren kunnen bijvoorbeeld pijnlijk en vermoeid zijn of in kramp schieten bij een onverwachtse beweging van het paard.

De lessen gaan natuurlijk verder dan alleen maar fitheid. Er wordt dieper ingegaan op lichtrijden, de bewegingen van het bekken tijdens zijgangen,  balansoefeningen, het paard opvangen vanuit het bovenlichaam, symmetrie etc. .

 

Behandelingen op voorschrift

Heb je een specifiek lichamelijk probleem of klacht die ervoor zorgt dat het rijden bemoeilijkt wordt? Het uitleggen van een probleem aan een medicus die nog nooit een paard van dichtbij gezien heeft kan dan moeilijk zijn. Daarom kan je steeds terecht in de groepspraktijk te Pittem waar Wouter samen werkt met 2 ervaren collega’s. Wij begeleiden je stap voor stap van de massagetafel tot op je paard.

 

Tarieven

Lessen kunnen zowel in groep als individueel. Groepslessen zijn voor 2 tot 4 personen, 15 euro per persoon, 45min.
Individuele lessen zijn duurder maar meer afgestemd op de persoon zelf. De prijs is 30 euro en een sessie duurt ook 45min.
Lessen op verplaatsing zijn mogelijk bij voldoende grote groep.

Ook lessen te paard worden aangeboden (aldanniet in combinatie met grondoefeningen). De tarieven hiervoor zijn 15euro voor 30min en 30euro voor 45min.

 

 

De voordelen van Core stability

 

  • je zit stiller op je paard, waardoor het paard je beter kan dragen
  • je kan preciezere en kleinere hulpen geven
  • je kan beter de vormspanning en balans controleren met je lichaam (ipv met de handen bij sommigen)
  • indien je aspecifieke rugklachten hebt zal core training deze klachten
    verbeteren of zelfs verhelpen